puszka.pl - pysznie!

Chłodnik z botwinką i kwasem burakowym


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

mąka żytnia razowa lub pytlowa
czosnek
młode buraki ćwikłowe

botwinka
koper
śmietana

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, by nie było grudek, dodajemy odrobinę utartego czosnku i pozostawiamy w cieple na 2 dni.

Buraki gotujemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na tarce lub kroimy w paseczki. Pokrojone buraki zalewamy zakiszonym żurem i zostawiamy na noc.

Chłodnik robimy z żuru z burakami, ugotowanej i pokrojonej botwinki, posiekanego kopru, doprawiamy śmietaną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: