puszka.pl - pysznie!

Placki z czerwonej kapusty i ziemniaków z orzechami włoskimi


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 2 osób/ na 6 placków

120 g czerwonej kapusty
400 g (4-6 szt.) ziemniaków
2 łyżki (20 g) orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżka (15 g) mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka w proszku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach, orzechy posiekać. Wymieszać je z jajkiem i mąką, przyprawić. Na 2 łyżkach oleju usmażyć 6 placków.

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z kleksem śmietany i sałatą z pomidorami i winegretem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 2, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: