Zupa-krem z bakłażanów z grzankami
Kuchnia karaibska - doskonała propozycja na letni obiad.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 bakłażan (450 g)
1 cebula dymka (50 g)
1/2 litra (2 szkl.) bulionu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka śmietanki kremówki
sól
pieprz
1 kromka białego chleba (50 g)
2 łyżki masła
natka
Przygotowanie:
Na 1 łyżce masła udusić posiekaną dymkę, dodać pokrojony w kostkę, nieobrany bakłażan, smażyć razem 3 min. Zalać bulionem, dodać tymianek i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.
Chleb pokroić w kostkę, usmażyć na 1 łyżce masła, wymieszać z posiekaną natką. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku i posypać grzankami.
Twoje zapiski: