puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem dyniowa z piwem i prażonymi pestkami dyni


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g dyni
ćwierć cebuli (ok. 15 g)
kawałek selera naciowego (30 g)
pół ząbka czosnku
pół szkl. (125 ml) piwa

1 łyżeczka masła lub oleju do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka śmietany kremówki (można zrezygnować)
1 łyżka wyłuskanych pestek dyni

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę cebule i seler oraz zmiażdżony czosnek zeszklić na maśle lub oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, piwo, pół szkl. wody i przyprawić. Dusić 20 min., zmiksować i dodać śmietanę.

Pestki dyni podsmażyć/ podprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Dodać do zupy.

Wskazówki i uwagi:

Przerobione na wege.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 12, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: