100 ml (pół szkl.) soku jabłkowego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
25 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
1 łyżeczka soku cytrynowego
ewentualnie 1 łyżeczka likieru migdałowego amaretto
1 małe, kwaśne jabłko, np. odmiana boskoop (ok. 90 g)
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną soku jabłkowego.
Zagotować resztę soku, wino, cukier, szczyptę cynamonu i sok cytrynowy. Dodać amaretto, sok z mąką i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do zupy, gotować razem na małym ogniu jeszcze 5 min. Jeść na ciepło albo na zimno.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-03-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia