puszka.pl - pysznie!

Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony

Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. potas, cynk, sód, mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, A. Reguluje trawienie i leczy anemię.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

buraki ćwikłowe
skórka z chleba razowego (na zakwasie, bez drożdży!)
sól

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w kamiennym garnku lub słoju, zalewamy ciepłą osoloną wodą, dodajemy skórkę z chleba, zawiązujemy naczynie czystą gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni. Zakwas codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy nabierze winnego zapachu i lekko skwaśnieje, zlewamy go do butelek, korkujemy i przechowujemy w zimnym miejscu.

Zakwas na barszcz kisimy 5-6 dni. Gotowy dodajemy do zupy, lekko podgrzewamy razem z wcześniej już ugotowaną zupą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: