puszka.pl - pysznie!

Tarta drożdżowa na słodko


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

4 duże łyżki cukru (100 g)
10 g drożdży
1 szkl. cieplej wody
250 g mąki
100 g masła
2 jajka
3 duże łyżki śmietany
sól

Przygotowanie:

Przygotuj zaczyn: w szkl. cieplej wody rozpuść 2 łyżki cukru i drożdże. Przykryj i odstaw na ok. pół godz.

Przesiej mąkę do głębokiego naczynia. Ubij jajka i rozpuść masło, wlej wszystko do mąki, dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż otrzymasz jednolitą, giętką masę. Wlej je do wysmarowanej masłem formy, równomiernie rozłóż i odstaw na 2 godz., żeby urosło.

Nastepnie posyp ciasto pozostalym cukrem i wstaw je do dobrze rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. przez koncem zapiekania polej smietana i ponownie wstaw do pieca, zeby tarta sie zarumienila. koniecznie podawaj ciepla - zimna traci caly swoj kulinarny urok.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 10, 2002
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 2/2002

Twoje zapiski: