puszka.pl - pysznie!

Tarta "trzy śliwki"


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
1 jajko

wierzch:
węgierki, renklody i mirabelki (poza sezonem mrożone lub konserwowane)
15 dag cukru (najlepiej brązowego)
10 dag masła

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj na jednolitą masę i odstaw w chłodne miejsce. Po 2 godz. rozwałkuj je na okrągly placek o średnicy ok. 24 cm. Wyłóż nim tortownicę, ponakłuwaj je w kilku miejscach i posyp brązowym cukrem.

Śliwki wydryluj (renklody i węgierki musisz przepołowić, mirabelki powinny zostać w całości). Ułóż śliwki ciasno i równo na cieście, posyp cukrem, rozłóż kawałki masła.

Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku przez 30-40 min.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 12, 2002
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 2/2002

Twoje zapiski: