puszka.pl - pysznie!

Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia)

Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B11, PP. Reguluje trawienie.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

100 g (prawie 1 szkl.) mąki żurkowej (żytniej razowej)
pół litra wody
czosnek
skórka razowego chleba (prawdziwego! na zakwasie, bez drożdży)

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i przelewamy do kamiennego garnka. Dodajemy czosnek i skórkę z chleba. Zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.

Wskazówki i uwagi:

Żur można używać do zup, ale też, po przyprawieniu do smaku, można go pić bez dodatków - ma kwaśny smak i przyjemny, charakterystyczny zapach.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 2, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: