Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
150 g sera ricotta
250 g sera mascarpone
dwa opakowania (jakies 30-40 sztuk) biszkoptow-paluszkow (ladyfingers)
1 szklanka espresso albo przynajmniej mocnego naparu kawowego
1/4 szklanki cukru
2 zoltka
100 g smietanki kremowki (30%)
25 g rumu (najlepszy jest korzenny jamajski)i - opcjonalnie - odrobina likieru grand manier
1/2 lyzeczki nieslodzonego kakao
1 lyzka tartej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
zoltka utrzec z cukrem do bialosci. potem dodac sery i dalej ucierac, az powstanie gladka masa. wymieszac delikatnie z bita smietana, wstawic do lodowki. espresso zmeiszac z alkoholem i przestudzic. biszopty ulozyc na dnie tortownicy (dobrym pomyslem jest zrobic z nich tez 'plotek' na obwodzie - ja odkrawam z takiego biszkopta jeden
koniec i stawiam go na sztorc 'jezykiem' w gore - ladnie to wyglada i zapobieg rozlewaniu sie masy na boki). nasaczyc biszkopty mieszanina kawowo-likierowa, polozyc na tym polowe masy serowo-smietanowej, na tym znowu biszkopty, nasaczone kawa, na tym znowu serek. wierzch posypac kakao i czekolada, calosc wstawic do odowki i chocby slina ciekla ciurkiem - poczekac przynajmniej jeden dzien, zeby wszystko
dobrze sie przegryzlo.
Wskazówki i uwagi:
serow ricotta i mascarpone nie da sie neistety niczym zastapic. to znaczy polski serek homo mioze i nieco podobny konsystencja, ale smak stanowczo nie ten...)
Twoje zapiski: