puszka.pl - pysznie!

ciasto ze śłiwkami suszonymi

AniaS": Wydaje sie, ze to nic nadzwyczajnego, ale ten placek zawsze szybko znika. Moj brat, ktory nie lubi ciast z masami, toleruje tylko ten jedyny, ba!, pochlania w wielkich ilosciach.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Spod:
25 dag maki
10 dag masla
25 dag cukru
3 jajka
kopiasta lyzka kakao
cukier waniliowy
1 szklanka zimnego mleka
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 jajka
0,5 szkl. cukru pudru
kostka masła
sok z cytryny
kakao
herbata
powidła śliwkowe
25 dag orzechów włoskich
20 dag wędzonych lub suszonych śliwek
rodzynki

polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Spód:
Utrzec zoltka z cukrem i maslem, dodac kakao, mleko, nastepnie po trochu make z proszkiem. Pod koniec dodac ubite bialka i wymieszac lyzka. Upiec w prostokatnej blaszce (ok. 35x25cm) w temp. ok. 180C UWAGA: chociaz ciasto bardzo ladnie wyrasta, to potem zawsze siada i tworzy
sie taki jakby zakalec. Taki to juz jego urok ;). Tylko prosze sie tym nie zrazac, bo to bardzo smaczny "zakalec" ;)

Masa:
Ubic na parze 2 jajka z polowa szklanki cukru pudru na bardzo puchaty kogel-mogel. Wystudzic. Utrzec kostke masla i dodawac po lyzce ubite jajka. Jesli ktos lubi mozna dodac sok z cytryny i kakao do koloru (ja dodaje zawsze)
Wystudzony placek lekko nasaczyc (np. herbata z sokiem z cytryny), posmarowac powidlami sliwkowymi ( wystarczy niewielki sloik), wylozyc mase i posypac 25 dag grubo posiekanych orzechow wloskich oraz 20 dag pokrojonych sliwek wedzonych (ale jesli nie mam wedzonych, to dodaje zwykle suszone, byle nie byly za suche). Mozna tez posypac rodzynkami. Na koniec polac wszystko dowolna polewa czekoladowa i odstawic do wystudzenia.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 3, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "AniaS"

Twoje zapiski: