puszka.pl - pysznie!

Ziemniaczki z woka

Średnio ostre. Pasuje np. z mieszankami warzywnymi i kiszonką (kapusta, ogórki). Potrawę wymyśliła Monika po swoim wieczorze panieńskim.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

4 duże ziemniaki
1 Ł margaryny lub oleju do smażenia
1 ł jarzynki
kminek
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Wszystko pod przykryciem (czyli wok MUSI mieć pokrywkę)!! Nie zapominać o mieszaniu (strasznie łatwo się przypala).Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do woka razem z margaryną. Smażymy pod przykryciem około 5 minut (nie zapominać o mieszaniu, bo przywrą do dna). Po 5 minutach dolewamy wody (około 0,5 szklanki) i zostawiamy na 2-3 minuty. Dosypujemy przyprawy do smaku. Dalej trzymamy na ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy do stołu :)

Wskazówki i uwagi:

Wszystko pod przykryciem (czyli wok MUSI mieć pokrywkę)!! Nie zapominać o mieszaniu (strasznie łatwo się przypala).
Nadesłał(a) Seth, dnia: 2002-01-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Moja żona

Twoje zapiski: