Potrawa ta, jeśli wierzyć przesądom, jest odpowiednia na Sylwestra i wigilijne przyjęcie. Ma bowiem przynosić w nadchodzącym roku pieniądze (a właściwie kasza jaglana). Smakuje świetnie.
1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki suszonego korzenia lukrecji lub, jeśli nie mamy, miód, syrop bądź słód
ok. 2,5 szkl. wody
garść bakalii (migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki)
1/3 szklanki płatków owsianych
opcjonalnie masa jabłkowa do przełożenia: 2-3 jabłka
szczypta cynamonu
skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Przygotuj wywar z lukrecji: 4 łyżki suszonego korzenia zalać około pół litra wody i gotować 15 minut. Przecedź.
Kaszę rozgotuj w 2,5 szklankach wywaru z lukrecji uzupełnionego wodą. Lukrecja daje słodycz kaszy. Jeśli jej nie masz, posłódź ugotowaną kaszę miodem, syropem bądź słodem.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę bakalie. Wrzuć płatki owsiane, wymieszaj.
Wyłóż formę pergaminem przed przełożeniem masy. Masę można przełożyć warstwą obranych i startych jabłek zmieszanych z cynamonem i skórką pomarańczy. Całość lekko ugnieć. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wskazówki i uwagi:
Im więcej bakalii, tym lepiej.
Nadesłał(a) palmirra,
dnia: 2007-03-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: trochę z "Kuchni Wegańskiej" Agnieszki Olędzkiej, trochę z "Kuchni Polskiej" - mix