puszka.pl - pysznie!

Kotlety ciecierzycowo-warzywne

Również dla dorosłych. Pyszne danie, jak wszystko z ciecierzycy :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 op. ugotowanej ciecierzycy (400 g)
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
mąka pszenna razowa do zagęszczenia - ok. 0,5 szklanki
sól
papryka ostra
cząber (np., można spróbowac z innymi ziołami)

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc. Ugotować na drugi dzień (ok. 1,5 h). Wystudzić, zmielić (można też ubić jak ziemniaki lub zmiksować).
Marchewki, pietruszkę i cebule zetrzeć za tarce lub w melakserze. Zmieszać z ciecierzycą, dodać mąki, zmiażdżonego czosnku, zsiekanej natki. Przyprawić solą, papryką i ziołami.

Formować z masy kule, spłaszczać i smażyć na oleju (np. z pestek winogron). Pyszne!!

Wskazówki i uwagi:

Ilość mąki czasem okazuje się niewystarczająca. Trzeba stosować metodę "na oko" :-)) Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszami. Do wszystkiego pasuje. Z sosem pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Jan 17, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: