0,5 kg pieczarek
oliwa/olej do smażenia
sól
3-4 łyżki zmielonych ziaren słonecznika + 1 szkl. wody
2 łyżki mąki pszennej razowej lub 1 łyżka białej
ew. 0,5 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plastry. Posolić, wrzucić do garnka na rozgrzany olej i dusić bez przykrycia. Ziarna słonecznika zmielić i rozpuścić w szklance wody.
Po 10-15 min. pieczarki zmiękną, wydadzą piękny aromat. Wtedy należy zabielić je zmielonym słonecznikiem i mąką również rozprowadzoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu można też dodać natkę pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Powinno wyjść gęste. Nie polecam przyprawiania np. ziołami, bo skutecznie zabiją smak grzybów.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2002-01-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.