puszka.pl - pysznie!

Kapuśniak po łódzku (z prażokami)

Kapuśniak to moja ulubiona zupa. W dodatku bardzo rozgrzewająca i sycąca. Pycha.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

kapusta kiszona
2-3 marchewki
2 cebule
2 pietruszki
seler
3-4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej (średniej)
3 listki laurowe
pieprz
jarzynka

prażoki:
ziemniaki
sól
mąka pszenna (na 1 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki)

Przygotowanie:

Kapustę w zależności do upodobań kwasowych płuczemy lub nie, zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: marchewkę ucieramy na tarce, cebulę siekamy, pietruszka i seler w całości. Dodajemy też kaszę i listki laurowe, gotujemy przez około 30 minut. Doprawiamy.

Prażoki - gotujemy ziemniaki tak zwyczajnie; gdy już są miękkie, odlewamy wodę ale nie całą, na dnie powinno zostać około łyżki wody. Zasypujemy ziemniaki mąką, przykrywamy pokrywką, wstrząsamy i stawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień. Pozostaje tylko utłuc dokładnie ziemniaki. Masa powinna być jednolita i dość twarda.

Nakładamy na jeden talerz zupę, na drugi prażoki (można okrasić np. podsmażoną cebulą) i rozkoszujemy się smakiem :-)
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Jan 10, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: