puszka.pl - pysznie!

Zupa z camembert z pieczarkami i konserwową lub gotowaną soją

Zupa rozgrzewająca - idealna na mrozy!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

20-30 pieczarek
100-150 g niezbyt dojrzałego serka camembert
5 cebulek szalotek
olej do smażenia
0,5 l bulionu warzywnego
0,5 l mleka
0,5 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki mąki
1-2 łyżek soi (ugotowanej lub konserwowej)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Odciąć nóżki od kapeluszy pieczarek, kapelusze wypełnić serem camambert.

Nóżki posiekać i podsmażyć z posiekaną cebulą. Zalać bulionem i mlekiem. Rozprowadzić mąkę ze śmietaną i wlać do zupy. Gotować przez 5 minut. Dodać soję, sól i pieprz.

Włożyć wypełnione serem kapelusze i gotować przez 2-3 minuty.

Wskazówki i uwagi:

Krysia Thomspon radzi: "Ser camembert niezbyt dojrzały to taki, który jest nie_rozlazły i mało pachnący."
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jan 6, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Barbara Nalepa

Twoje zapiski: