Creme Brulee (Palony krem)
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu. W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do sloika z cukrem.)Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka. 4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz lub przypalic cukier palnikiem.
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Mozna uzyc bialego cukru na wierzchu, ale brazowy cukier sie o wiele lepiej topi i pali, jak rowniez zastyga w cieniutka warstwe twardego karmelu, co nadaje wspanialego yin i yang tej potrawie - chrupiace kawalki karmelu w rozplywajacym sie w ustach budyniu waniliowym. Krem bedzie mial male czarne kropeczki nasion wanilii, ktore wygladaja, jak pieprz, a nadaja niezwykle szlachetny smak. Po tych nasionkach mozna poznac prawdziwy creme brulee. Testujac w ten sposob restauracje od razu mozna sie zorientowac co do poziomu ich umiejetnosci kulinarnych.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: