puszka.pl - pysznie!

Creme Brulee (Palony krem)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch

Przygotowanie:

Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu. W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do sloika z cukrem.)Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka. 4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz lub przypalic cukier palnikiem.

Wskazówki i uwagi:

Mozna uzyc bialego cukru na wierzchu, ale brazowy cukier sie o wiele lepiej topi i pali, jak rowniez zastyga w cieniutka warstwe twardego karmelu, co nadaje wspanialego yin i yang tej potrawie - chrupiace kawalki karmelu w rozplywajacym sie w ustach budyniu waniliowym. Krem bedzie mial male czarne kropeczki nasion wanilii, ktore wygladaja, jak pieprz, a nadaja niezwykle szlachetny smak. Po tych nasionkach mozna poznac prawdziwy creme brulee. Testujac w ten sposob restauracje od razu mozna sie zorientowac co do poziomu ich umiejetnosci kulinarnych.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jan 5, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Magdalena Bassett

Twoje zapiski: