Zupa bananowa z brzoskwinią lub mango i wiórkami kokosowymi
Jak weźmiesz połowę wywaru, to wyjdzie z tego sos, np. do smażonego tofu.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100 g cebuli
20 g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100 g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie:
Cebulkę baaardzo drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, dodać curry i trochę poddusić, zalać wywarem.
Owoce rozciapciać, dodać soku z cytryny, aby nie zbrązowiały, wymieszać z ww. roztworem i zagotować. Doprawić do smaku creme fraiche i tabasco/chili, solą, cukrem. Podawać udekorowane wiórkami kokosowymi.
Twoje zapiski: