Prosty pilaw (pulao) czyli indyjski, aromatyczny ryż
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/4 kg długoziarnistego ryżu (np. basmati)
1 duża cebula
3 łyżki oliwy do smażenia
sól
ew. przyprawy - szafran, biały pieprz etc.
Przygotowanie:
Ryż płuczemy w ciepłej, osolonej wodzie, po czym odcedzamy. Cebule drobno siekamy.
Rozgrzewamy oliwę w garnku. Kiedy wrzucone na oliwę ziarnko ryżu zaczyna szybko brązowieć, wrzucamy cały ryż i obsmażamy, aż ziarna zaczną wyglądać jak przezroczyste.
Dodajemy cebulę, mieszamy. Dodajemy do ryżu wodę (2,5 objętości ryżu). Możemy też dodać teraz przyprawy - szafran, bialy pieprz etc. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarnka zaczną mięknąć. Następnie przykrywamy garnek ściereczką, by się para nie skraplała, i trzymamy jeszcze na bardzo małym ogniu ok. 20 minut.
Twoje zapiski: