puszka.pl - pysznie!

Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą)

Nie jest to żadne tradycyjne risotto, to po prostu ryż z warzywami i ziołami. Puryści kulinarni na pewno dostaliby apopleksji na widok tej nazwy, bo risotto przygotowuje się zupełnie inaczej. Przede wszystkim używa się surowego, a nie ugotowanego ryżu. Ale kiedyś danie to zaczęło u nas funkcjonować pod taką nazwą, więc niech już tak zostanie :) Początkowo był to farsz do papryki (wspaniale spisuje się w tej roli; nadziewać można różne warzywa, nie tylko paprykę). W końcu awansował do samodzielnego dania i wtedy właśnie zyskał nazwę risotto.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż - 1/4 kg
cukinia - 2 małe, młodziutkie
kolorowa papryka - 1 szt.
kukurydza i/lub groszek (mrożone lub z puszki) - w sumie 250g lub puszka
cebula - 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
przecier pomidorowy

bazylia
ew. inne zioła
sól
pieprz
curry
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Oliwę wlewamy na patelnię i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy. Wrzucamy do tego posiekaną drobno paprykę i smażymy mieszając. Następnie dodajemy kukurydzę, groszek i cukinię, zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy zioła.

Warzywa przyprawiamy do smaku. Mieszamy je z ryżem dodając jeszcze trochę przecieru pomidorowego, aby danie było wilgotne i ew. doprawiamy do smaku.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: Jan 1, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: