puszka.pl - pysznie!

Ryż pieczony z jabłkami i rodzynkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki suchego ryżu
sól
4 duże kwaśne jabłka
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
kilka skrawków masła [lub trochę oleju] do wysmarowania formy
ew. śmietana do podania
+ forma jak do keksu i folia aluminiowa

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać do 180°C/350°F.

Zetrzeć jabłka na tarce z grubymi oczkami. W misce wymieszać starte jabłka, rodzynki, cukier i, jak kto lubi, cynamon. Formę wysmarować masłem [lub olejem].

Podzielić ryż na 3 części, jabłka na 2. Ułożyć 1/3 ryżu na dnie formy, następnie 1/2 jabłek, 1/3 ryżu, 1/2 jabłek, i na wierzchu 1/3 ryżu. Uklepać, pokryć gdzieniegdzie cienkimi wiórkami masła [lub skropić olejem], przykryć folią aluminiową, piec 1 godzinę.

Podawać z kwaśną śmietaną [to dla wersji lakto-wege] i cukrem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-01-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Magdaleny Bassett z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: