Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ryż
sól
2 marchewki
1/4 kapusty pekińskiej
1 zielona papryka
ok. 10 cm kawałek pora
100 g pieczarek
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru brązowego (albo miodu)
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 kostki bulionowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 ml wody
Przygotowanie:
Obrać i pokroić w zapałkę marchewki. Pokroić kapustę, paprykę, pora i pieczarki. Podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni jakieś 2-3 minuty. Dodać ocet winny, cukier brązowy i imbir. Rozdrobnić kostkę bulionową i posypać nią warzywa. Rozmieszać wodę z mąką i zalać tym warzywa. Poddusić chwilę. Podawać z ryżem.
Twoje zapiski: