puszka.pl - pysznie!

Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż
sól

2 marchewki
1/4 kapusty pekińskiej
1 zielona papryka
ok. 10 cm kawałek pora
100 g pieczarek

1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru brązowego (albo miodu)
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 kostki bulionowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 ml wody

Przygotowanie:

Obrać i pokroić w zapałkę marchewki. Pokroić kapustę, paprykę, pora i pieczarki. Podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni jakieś 2-3 minuty. Dodać ocet winny, cukier brązowy i imbir. Rozdrobnić kostkę bulionową i posypać nią warzywa. Rozmieszać wodę z mąką i zalać tym warzywa. Poddusić chwilę. Podawać z ryżem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: barbara nalepa

Twoje zapiski: