Chiński mix warzyw z bambusem w sosie słodko- kwaśnym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ryż
sól
2 marchewki
150 g fasolki szparagowej
1 zielona papryka
1 puszka pokrojonego w zapałki bambusa
4 plasterki ananasa z puszki
0,5-1 łyżki oliwy do smażenia
sos słodko- kwaśny:
200 ml soku z ananasa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Ugotować ryż. Pokroić obraną marchewkę w "zapałkę". Pokroić fasolkę na połówki. Podgotować w wodzie kilka minut.
Posiekać cebulkę, pokroić paprykę. Podsmażyć w woku albo zwykłej patelni. Dodać odsączony bambus, marchewkę i fasolkę. Na koniec dodać pokrojonego na kawałki ananasa.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą i zalać tym warzywa. Podgotować kilka minut. Podawać z ryżem.
Twoje zapiski: