Placek daktylowy z lukrem kokosowym
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 10 osób
1/2 szkl. margaryny niskokalorycznej
3/4 szkl. cukru
1 szkl. pokrojonych suszonych daktyli
łyżeczka olejku waniliowego
1 jajko
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
lukier:
3/4 szkl. brązowego cukru
1/5 szkl. cukru
6 łyżek margaryny niskokalorycznej, wysokogatunkowej
5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 st.C. W misce wymieszać margarynę, cukier, pokrojone daktyle, trochę wody, olejek, jajko. odstawić. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Składniki z obu misek wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i piec 40 min.
Lukier: w rondlu na dużym ogniu zagotować wszystkie składniki do momentu, aż kropla płynu wrzucona do zimnej wody zmieni się w miękką kulkę. Lukrem posmarować placek.
Twoje zapiski: