Sernik z orzechów laskowych
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 10 osób
spód:
1 szkl. pokruszonych krakersów
3/4 szkl. pokrojonych orzechów laskowych
1/4 szkl. brązowego cukru
1/3 szkl. stopionej margaryny niskokalorycznej
nadzienie:
1 i 1/2 szkl. chudego twarogu
3/4 szkl. gotowego syropu (polewy) czekoladowo-orzechowego
3 jajka
3 łyżki śmietany 9%
2/3 szkl. jogurtu naturalnego bez cukru
Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować tłuszczem. W misce wymieszać krakersy, orzechy, cukier i margarynę. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy.
Twaróg ubić w drugiej misce na miękką masę, wymieszać z 1/2 szkl. syropu czekoladowo-orzechowego, dodać jajka, śmietanę, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy, piec ok. 45 min.
Wymieszać jogurt i pozostały syrop czekoladowo-orzechowy, posmarować nim wystudzony sernik.
Twoje zapiski: