puszka.pl - pysznie!

Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: forma 33-37 na 12 cm lub tortownica ok. 24 cm średnicy

500 g gęstego przecieru jabłkowego
1/2 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. sparzonych rodzynek
2 szkl. mąki pszennej
łyżka sody
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
ew. łyżka cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Przecier jabłkowy zagrzać, dodać olej, cukier, rodzynki, zamieszać i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawy, dodać do przecieru i szybko wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem. Piec ok. 50 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 19, 2001
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 12/2001

Twoje zapiski: