16 małych, młodych cebulek
8 młodych marchewek
2 młode cukinie
2 pomidory
różne gatunki zielonej sałaty
6 łyżek oliwy
pół łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny)
2 łyżki ziół (bazylia, oregano)
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulki zostawiamy w całości, marchewki kroimy w cienkie krążki, cukinię - po wycięciu części z pestkami - w małe słupki, a obrane ze skórki pomidory - w kostkę. Sałatę rwiemy na kawałki.
Marchewkę gotujemy przez 5 minut w kilku łyżkach wrzącej, osolonej wody. To samo robimy z cebulkami i cukinią. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sosu zrobionego z oliwy i octu (lub soku z cytryny). Przyprawiamy sałatę, potem warzywa.