puszka.pl - pysznie!

Sałata wiosenna z marchewką, cukinią i pomidorem

Rewia witamin.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

16 małych, młodych cebulek
8 młodych marchewek
2 młode cukinie
2 pomidory
różne gatunki zielonej sałaty

6 łyżek oliwy
pół łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny)
2 łyżki ziół (bazylia, oregano)
pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulki zostawiamy w całości, marchewki kroimy w cienkie krążki, cukinię - po wycięciu części z pestkami - w małe słupki, a obrane ze skórki pomidory - w kostkę. Sałatę rwiemy na kawałki.

Marchewkę gotujemy przez 5 minut w kilku łyżkach wrzącej, osolonej wody. To samo robimy z cebulkami i cukinią. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sosu zrobionego z oliwy i octu (lub soku z cytryny). Przyprawiamy sałatę, potem warzywa.

Wszystko posypujemy ziołami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 2, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: