Krążki selera w panierce z serem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
4 selery korzeniowe
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
10 dkg mąki
2 jajka
7 łyżki bułki tartej
5 łyżek startego sera żółtego
4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Selery obrać, umyć, pokroić na plastry o średnicy 1 cm. W naczyniu zagotować wodę z sokiem z cytryny i solą. Plastry selera wrzucić do wrzątku i gotować 15 min.
Jajka rozmącić z bułką tartą, wymieszać z serem. Selera odcedzić, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką i panierować w przygotowanej mieszance.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć selerowe krążki na złoty kolor. Następnie wyłożyć na papier kuchenny, by obciekły z tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Gotowe krążki podawać z sosem pomidorowym, jajkami ugotowanymi na twardo.
Twoje zapiski: