puszka.pl - pysznie!

Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
150 g mąki (trochę mniej niż szklanka)
100 g masła
2 łyżki śmietany
szczypta soli

nadzienie:
200 ml ugotowanego ryżu
1 łyżka masła
20 ml drobno posiekanych, usmażonych grzybów
1 jajko
sól
pieprz
estragon

Przygotowanie:

Nadzienie można przygotować najpierw lub później, w czasie chłodzenia ciasta. Ryż ugotować, grzyby posiekać i usmażyć. Następnie podsmażyć ryż na maśle, dodać przyprawy i grzyby, wymieszać dokładnie i odstawić. Gdy chwilę przestygnie, domieszać jajko.

Przygotować ciasto: posiekać masło z mąką. Gdy kawałki masła będą już drobne, dodać śmietanę i szybko zarobić czubkami palców w kulę. Schłodzić 20 min.

Rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu albo podsypując mąką. Ciasto ma mieć grubość 3 mm, jak na pierogi. Schłodzić.

Wyciąć koła szklanką, nadziać, zlepić brzegi pierogów palcami, bez wody czy białka. Jak najmniej, jak najkrócej dotykać ciasto, bo ciepło rąk uczyni je zbyt lepkim. Piec 10 minut w piecu nagrzanym do 230C/450F, na nieposmarowanej blasze. Posmarować wierzch rozbitym jajkiem i piec następne 10 min. aż pierogi się przyrumienią.

Wskazówki i uwagi:

Te pierogi można zrobić dzień wcześniej i w ostatniej chwili wstawić do pieca na 5 minut, więc jest to dobra zakąska do zabrania na składkowe party.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 13, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Magdalena Bassett

Twoje zapiski: