Sałatka z kalafiora romanesco
Bardzo oryginalna sałatka pod względem smaku. Milena niewiele nam zostawiła :-)
Podawać po 1,5 roku z uwagi na pestki (chyba, że maluch bardzo dobrze gryzie :-).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
1 kalafior romanesco
1 szklanka ugotowanej fasolki flażolet (flageolet, nieduża, jasnozielona) - może być z puszki
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 pęczek rzodkiewki - startej na grubym tarle
1 szczypior - posiekany
oliwa z oliwek
kilka kropek soku z cytryny
pieprz
sól
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
zioła - do wyboru: cząber lub tymianek lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Po ugotowaniu łączymy go z pozostałymi składnikami, doprawiamy oliwą, cytryną, czosnkiem, pieprzem i ziołami.
Wskazówki i uwagi:
Również dla dorosłych.
Twoje zapiski: