puszka.pl - pysznie!

Rolada kawowa po wiedeńsku


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

kawowy biszkopt:
5 jaj
1/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki margaryny
łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

krem mocca:
60 g gorzkiej czekolady light
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

krem kawowy:
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1/2 szkl. bardzo mocnej naturalnej kawy
60 ml likieru kawowego

2 szkl. bitej śmietany chudej
łyżka mielonego cynamonu
1/4 szkl. kakao
24 ziarenka kawy do ozdoby

Przygotowanie:

Najpierw biszkopt: białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Na ubitą pianę przesiać mąkę, lekko wymieszać. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, stopioną margarynę, olejek i kawę, wymieszać. Ciasto równomiernie rozprowadzić w formie wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 160°C przez 10 min.

Upieczony biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę odwracając formę dnem do góry i ściągając papier. Ciasto lekko zrolować za pomocą ściereczki. Nieco przestudzić, rozwinąć.

Krem mocca: czekoladę rozpuścić, wystudzić aż będzie letnia. Rozpuścić kawę w 3 łyżkach wrzątku, składniki wymieszać.

W rondlu rozpuścić skrobię kukurydzianą w 1/2 szkl. mocnej kawy, podgrzać aż mieszanina zgęstnieje. Dodać likier kawowy i odstawić.

Na cieście rozprowadzić krem kawowy, pokryć bitą śmietaną, posypać cynamonem. Delikatnie zrolować biszkopt w roladę. Łopatką rozprowadzić krem mocca po roladzie, powierzchnię kremu posypać kakao. Każdą część rolady udekorować 3 ziarenkami kawy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 12/2001

Twoje zapiski: