puszka.pl - pysznie!

rolada świąteczna


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

1 szkl. niskoslodzonego dzemu wisniowego
30 ml rumu
2,5 szkl. bitej smietany chudej
1/4 szkl. gotowego syropu (polewy) czekoladowego
6 dekoracyjnych listkow zielonych z masy migdalowej
12 czeresni lub porzeczek mrozonych

kakaowy biszkopt:
5 jaj
1/4 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki stopionej margaryny
lyzeczka olejku waniliowego
3 lyzki kakao

krem mocca:
60 g gorzkiej czekolady light
3 lyzki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

ze skladnikow na biszkopt upiec go: bialka oddzielic od zoltek, z bialek ubic piane, pod koniec ubijania dodac cukier i ubijac, az cukier sie rozpusci. na ubita piane przesiac make pszenna, lekko wymieszac. dodac zoltka, proszek do pieczenia, margaryne, olejek i kawe, wymieszac. ciasto rownomiernie rozprowadzic w formie wylozonej papierem. piec w temperaturze 160 stopni przez 10 min. upieczony biszkopt wyjac na wilgotna sciereczke, odwracajac forme dnem do gory i sciagajac papier. ciasto lekko zrolowac za pomoca sciereczki. nieco przestudzic, rozwinac.

krem mocca: czekolade rozpuscic, wystudzic, az bedzie letnia, rozpuscic kawe w 3 lyzkach wrzatku, skladniki wymieszac).

wymieszac dzem z rumem. biszkopt posmarowac dzemem z rumem, polowa bitej smietany, zwinac i z jednego konca odciac po przekatnej plaster o grubosci 2,5-5 cm do dekoracji. lopatka rozprowadzic rem mocca po roladzie, zachowujac 1/4 kremu do dekoracji odcietego seka z rolady. na powierzchwi rolady polozyc sek i posmarowac go reszta kremu. druga polowa bitej smietany posmarowac boki rolady i sek. za pomoca rozka do wyciskania wycisnac syrop czekoladowy na sek, formujac zwoje i nozem zrobic na nich prostopadle linie. krawedzie rolady posypac kakao. udekorowac owocami i listkami migdalowymi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 24, 2001
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 12/2001

Twoje zapiski: