350 g suszonych owoców (daktyle, figi, jabłka, rodzynki, śliwki, banany)
50 g świeżych drożdży
200 g mąki zwykłej
200 g mąki razowej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 pomarańczy
50 g posiekanych migdałów
50 g posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki skórki pomarańczowej
30 g kandyzowanych wiśni do przybrania
30 g płatków migdałowych do przybrania
60 g masła (lub oleju) do smarowania wierzchu
Przygotowanie:
Posiekać suszone owoce, zalać na noc 1,5 szkl. wody, aby zmiękły. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną mąki, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę i cynamon.
Namoczone owoce osączyć nie wylewając wody. Do wody z owoców dodać tyle letniej wody, aby otrzymać niepełną szklankę płynu. Dodać go do soku wyciśniętego z pomarańczy i wyrobić z mąką i zaczynem drożdżowym. Dodać namoczone owoce, migdały, orzechy i skórkę pomarańczową, dobrze wyrobić. Ciasto odstawić w cieple miejsce - musi podwoić objętość.
Ciasto podzielić na 2 bochenki, przybrać wiśniami i płatkami migdałowymi. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić na następne 20 minut.
Piec 60-90 min. w temperaturze 150°C. W trakcie pieczenia kilka razy smarować masłem.
Wskazówki i uwagi:
Przed zjedzeniem chlebki owinąć w folię aluminiową i odstawić na tydzień. Jeść pokrojony w kromki, posmarowany masłem.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-11-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 12/2001