przekładaniec ziemniaczany
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
150 g ziemniakow
1 duzy pomidor
1/4 szkl. rosolu
50 g pieczarek
zabek czosnku
lyzeczka oleju
lyzka startego zoltego sera
lyzeczka bulki tartej
szczypta bazylii
natka
sol
pieprz
Przygotowanie:
ziemniaki obrac i umyc. pomidora sparzyc i obrac ze skory. pieczarki obrac i umyc. wszystkie skladniki pokroic w plasterki. zaroodporne naczynie posmarowac zmiazdzonym czosnkiem i olejem, ukladac w nim warstwowo ziamniaki, pomidora, pieczarki. kazda warstwe doprawiac sola i pieprzem. zalac rosolem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. bulke tarta wymieszac z serem, przyprawami i pokryc ta mieszanina wierzch zapiekanki po 20 min. zapiekania. piec jeszcze 30 min.
Twoje zapiski: