Musaka z bakłażanów i pomidorów
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 10 osób
3 bakłażany
3 cebule
5-6 pomidorów
3 łyżki mąki
2 łyżeczki natki pietruszki
oliwa/ olej/ masło
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w krążki grubości 1 cm, oprószyć solą, odstawić na 1 godz., żeby pozbyć się gorzkiego smaku.
Cebule pokroić na drobne plasterki i podsmażyć. Odstawić. Bakłażany panierować w mące i podsmażyć.
W posmarowanej masłem lub olejem blaszce poukładać warstwowo bakłażany, pomidory pokrojone w plastry, sól, pieprz, natkę i usmażoną cebulę, tak, żeby ostatnią warstwę stanowiły bakłażany. Polać 2 łyżkami oliwy i piec w piekarniku, w 200 stopniach, ok. 30 min. Podawać posypane natką.
Twoje zapiski: