puszka.pl - pysznie!

Musaka z bakłażanów i pomidorów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

3 bakłażany
3 cebule
5-6 pomidorów
3 łyżki mąki
2 łyżeczki natki pietruszki
oliwa/ olej/ masło
sól
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w krążki grubości 1 cm, oprószyć solą, odstawić na 1 godz., żeby pozbyć się gorzkiego smaku.

Cebule pokroić na drobne plasterki i podsmażyć. Odstawić. Bakłażany panierować w mące i podsmażyć.

W posmarowanej masłem lub olejem blaszce poukładać warstwowo bakłażany, pomidory pokrojone w plastry, sól, pieprz, natkę i usmażoną cebulę, tak, żeby ostatnią warstwę stanowiły bakłażany. Polać 2 łyżkami oliwy i piec w piekarniku, w 200 stopniach, ok. 30 min. Podawać posypane natką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 11/2001

Twoje zapiski: