puszka.pl - pysznie!

Chłodnik litewski z botwiną, kwasem ogórkowym i ogórkami kiszonymi

Chłodnik jest wyśmienity na letnie upalne dni, a poza tym przebogaty w witaminy i bioelementy.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

buraki
1/2 litra kwasu ogórkowego
1/2 litra kwaśnej śmietany
2 jaja na twardo
2 kiszone ogórki
młode listki buraków
koperek
sól

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy 1/2 litra barszczu burakowego. Pokrojone buraki zalewamy wodą na tyle, żeby były przykryte. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą.

Wodę (1 litr) z kwasem ogórkowym zagotowujemy i studzimy. Dodajemy barszcz burakowy i pokrojone koper, jaja, ogórki i liście z buraków. Wszystko razem mieszamy ze śmietaną i odstawiamy w chłodne miejsce.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast wody możemy użyć młode, kwaśne mleko lub kefir, wtedy chłodnik będzie kwaśniejszy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 2, 2000
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: