puszka.pl - pysznie!

Kalarepa nadziewana pieczarkami, w sosie śmietanowo-pomidorowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

6 kalarepek
200 g pieczarek
cebula
mała czerstwa bułka
pół szkl. mleka do namoczenia bułki
2 żółtka
koperek świeży
tłuszcz do smażenia/ pieczenia
sól
pieprz
cukier

łyżka koncentratu pomidorowego
5 łyżek śmietany

Przygotowanie:

Kalarepki umyć, obrać, zalać wrzącą, osoloną wodą z niewielką ilością cukru i ugotować na półmiękko. Wyjąć z wywaru (nie wylewać go!), ściąć wierzchołki, wydrążyć środki, skropić wewnątrz tłuszczem i posypać przyprawami.

Oczyszczone pieczarki i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na części tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć, dodać do pieczarek razem z żółtkami i posiekanym koperkiem. Wszystkie składniki wymieszać.

Napełnić farszem kalarepki, nakryć ściętymi wierzchołkami, ułożyć w rondlu, podlać wywarem z dodatkiem tłuszczu i dusić. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym, sos doprawić do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 9/2001

Twoje zapiski: