puszka.pl - pysznie!

Smalec wegetariański

Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2-3 cebule
2-3 pieczarki lub boczniak
1/3 paczki granulatu sojowego (najdrobniejszy)
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego instant
1-2 ząbki czosnku
1 szklanka oleju
1 kostka margaryny Planta
sól
pieprz
majeranek
sos sojowy
ew. natka pietruszki lub szczypiorek
ew. jabłko

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i Plantę, aż Planta się rozpuści. Cebulę i pieczarki posiekać i wrzucić na patelnię, dodać granulat, bulion, wyciśnięty lub pokrojony czosnek i smażyć na małym ogniu ok. 15 min.

Dodać przyprawy, a pod koniec smażenia można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Można też dodać posiekane jabłko. Trochę ostudzić i zlać do słoika. Ostudzić aż do zastygnięcia, z tym że przed zastygnięciem jeszcze raz wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

Czosnek najlepiej dodawać pod koniec smażenia.
Nadesłał(a) ~Andre, dnia: 2001-11-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis zasłyszany, w części zmodyfikowany przeze mnie

Twoje zapiski: