puszka.pl - pysznie!

Paprykarz wegetariański (pasta ryżowa z płatkami kukurydzianymi i pieczarkami)

Najlepiej jest przygotowywać paprykarz wieczorem, przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Przez noc płatki i proteina nasiąkną i przegryzą się. Rano można próbować. Najlepsze do ciemnego pieczywa z pomidorem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 paczka płatków kukurydzianych (250 g)
1/2 szklanki ryżu (i/lub kaszy gryczanej)
2-3 cebule
1-2 ząbki czosnku
3-4 pieczarki (lub boczniaki)
2 łyżki oleju do smażenia
1-1,5 słoiczka przecieru pomidorowego
garść ziaren słonecznika
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

przyprawy - wedle uznania, np.
sól
pieprz
papryka
majeranek
sos sojowy
ew. 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego instant

Przygotowanie:

Płatki wrzucić do w miarę dużego naczynia i zalać zimną, przegotowaną wodą tak, aby po wymieszaniu uzyskać gęstą masę (mniej więcej 2 szklanki).

Posiekać drobno cebulę, czosnek i pieczarki, następnie poddusić 10-15 min. na oleju, ostudzić i wrzucić do płatków. Ryż ugotować na miękko i również dołożyć do reszty.

Dodać przecier, słonecznik, siemię, przyprawy i dokładnie wymieszać. Jeżeli będzie za rzadkie można dodać "grysik" sojowy lub płatki sojowe.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast pieczarek można dodać boczniaka, a zamiast ryżu kaszę gryczaną. Można też dodać ryż i kaszę. Wszystkie kombinacje już przerobiłem. Zawsze jest dobre.
Nadesłał(a) ~Andre, dnia: 2001-11-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis zasłyszany, w dużym stopniu zmodyfikowany przeze mnie

Twoje zapiski: