Paprykarz wegetariański (pasta ryżowa z płatkami kukurydzianymi i pieczarkami)
Najlepiej jest przygotowywać paprykarz wieczorem, przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Przez noc płatki i proteina nasiąkną i przegryzą się. Rano można próbować. Najlepsze do ciemnego pieczywa z pomidorem.
przyprawy - wedle uznania, np.
sól
pieprz
papryka
majeranek
sos sojowy
ew. 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego instant
Przygotowanie:
Płatki wrzucić do w miarę dużego naczynia i zalać zimną, przegotowaną wodą tak, aby po wymieszaniu uzyskać gęstą masę (mniej więcej 2 szklanki).
Posiekać drobno cebulę, czosnek i pieczarki, następnie poddusić 10-15 min. na oleju, ostudzić i wrzucić do płatków. Ryż ugotować na miękko i również dołożyć do reszty.
Dodać przecier, słonecznik, siemię, przyprawy i dokładnie wymieszać. Jeżeli będzie za rzadkie można dodać "grysik" sojowy lub płatki sojowe.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast pieczarek można dodać boczniaka, a zamiast ryżu kaszę gryczaną. Można też dodać ryż i kaszę. Wszystkie kombinacje już przerobiłem. Zawsze jest dobre.
Nadesłał(a) ~Andre,
dnia: 2001-11-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis zasłyszany, w dużym stopniu zmodyfikowany przeze mnie