Kisiel/ kompot z żurawin
Basia: "U moich teściów na święta zawsze jest gar kisielu i gar kompotu z suszu. Piją na przemian te napitki, objadają się jak to w Polsce bywa i problemów z przejedzenia nie mają, bo te napoje dobrze wpływają na trawienie."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
żurawiny
słód lub cukier
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda
Przygotowanie:
Do garnka wrzucasz żurawiny, zalewasz wodą, zagotowujesz, krótko gotujesz, słodzisz do smaku.
Jeśli lubisz owoce w kompocie, to zostawiasz żurawiny, a jak nie, to cedzisz. W kubku mieszasz ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej z zimną wodą i wlewasz do gotującego się kompotu. Konsystencja musi być płynna, żeby kisiel nadawał się do picia, a nie jedzenia łyżeczką.
Twoje zapiski: