puszka.pl - pysznie!

Flan z cukini na zimno


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

6 cukini
1 duża cebula
10 ząbków czosnku
1 pomidor
4 jajka
1/2 l płynnej śmietany
tymianek
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinie pokrój na talarki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż talarki cukini, aby były mięciutkie, cebule i czosnek dodaj na 5 min. przed końcem duszenia. Plasterki osusz na papierowym ręczniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ubij jajka i śmietanę jak omlet, dodaj sól i pieprz. Rozłóż plasterki cukini w naczyniu żaroodpornym, polej jajkami rozbitymi ze śmietaną, dodaj trochę tymianku. Pokrój pomidora w plastry i rozłóż je na wierzchu. Zapiekaj na małym ogniu.

Wskazówki i uwagi:

Flan musi być upieczony, ale nie zbrązowiały ani wysuszony. Podawaj na zimno, polany łyżeczką oliwy i posypany świeżo oskubanymi listkami tymianku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 14, 2001
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 10/2001

Twoje zapiski: