puszka.pl - pysznie!

Chłodnik wiosenny z rzodkiewką i ogórkiem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

pęczek rzodkiewek
mały ogórek
pęczek szczypiorku
sól
1 litr zsiadłego mleka
śmietana
świeży czosnek

Przygotowanie:

Rzodkiewki siekamy drobno razem ze środkowymi listkami, ogórka kroimy w kostkę (razem ze skórką, jeżeli jest gładka i zdrowa), siekamy szczypiorek. Warzywa solimy i przykrywamy. Po kilku minutach mieszamy zsiadłe mleko ze śmietaną i warzywami, dodajemy rozdrobniony czosnek. Chłodnik można doprawić, ale niekoniecznie.

Wskazówki i uwagi:

Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, posypanymi obficie zieleniną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 2, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: