puszka.pl - pysznie!

Zupa z kalafiora romanesco z pestkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 okazały kalafior romanesco
8 ziemniaków
olej lniany zimnotłoczony (po łyżeczce na każdy talerz)
sól
1 łyżka tamari
pół szklanki pestek dyni
pół szklanki pestek słonecznika
3 łyżki mąki pszennej razowej
pieprz
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę i zalać wodą albo wywarem z jarzyn. Zagotować. Kalafiora pokroić drobno i wrzucić, gdy ziemniaki będą już miękkie. Razem z kalafiorem dorzucić pestek. Przyprawić solą i sosem sojowym. Kiedy wszystko już będzie miękkie, dolać mąkę razową rozrobioną w pół - 3/4 szklanki wody. Zagotować. Przyprawić delikatnie pieprzem. Na talerzu przyprawiać olejem lnianym i natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Razem z kalafiorem można dodać startą marchewkę, raczej nie dawać innych warzyw, bo mogą "zagłuszyć" smak kalfiora.
Zupa jest pyszna! :-))
Testowana na Milence!
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Nov 6, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: