puszka.pl - pysznie!

Duszona cukinia z imbirem i czosnkiem

Podawać do kotletów warzywnych, ryżowych, placków. Do ryżu, kaszy - zamiast sosu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

duża cukinia
sól
szczypta imbiru mielonego (lub więcej)
czosnek - 2 ząbki
oliwa (ale nie extra vergine)

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w kostkę (jeśli już nie jest młoda, to obrać). Do garnka nalać oliwy i wrzucić pokrojoną cukinię. Lekko posolić. Przykryć. Gdy zmięknie i zrobi się sos (ok. 15 min.), dodać zmiażdżony czosnek i szczyptę (lub więcej) imbiru. Jeśli potrzeba - dosolić.

Wskazówki i uwagi:

Ilość imbiru zależy od tego, czy dziecko lubi raczej łagodne potrawy, czy też ostre.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Nov 5, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: