olliebollen
Luiza Groeneveld: Zycze smacznego wszystkim, ktorzy sprobuja zrobic ulubione sylwestrowe jedzonko Holendrow.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1/2 kg maki
400-500 ml mleka
25 gr drozdzy
1 1/2 lyzeczki soli
200 gr rodzynek
3-4 kwasne jablka
olej
Przygotowanie:
-z maki,mleka,drozdzy i soli zrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia;
-w miedzyczasie umyc i wysuszyc rodzynki oraz pokroic jablka w troche wieksza kostke;
-do wyrosnietego ciasta dodac rodzynki i jablka i dobrze wymieszac;
-w wysokim garnku lub frytkownicy rozgrzac olej;
-za pomoca dwoch lyzek formowac z ciasta kulke (przed zrobieniem kazdej kulki umoczyc lyzki w goracej wodzie,dzieki czemu ciasto bedzie sie latwiej zsuwalo) i ostroznie zanurzyc w tluszczu;
-piec z obu stron na brazowy kolor;
-wyjmowac za pomoca widelca i klasc na papierze pochlaniajacym tluszcz;
-podawac na cieplo lub zimno posypane obowiazkowo cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:
wychodzi 30 szt.
Swietnie przechowuja sie w zamrazarce,mozna je rozmrazac na dwa sposoby:
-w kuchence mikrofalowej (te z kuchenki sa lepsze)
-dzien przed spozyciem wyjac z zamrazarki.
Twoje zapiski: