puszka.pl - pysznie!

Kluski gryczane

Ta potrawa pochodzi z Podola i jest wspaniała. Kluski można serwować zamiast ziemniaków lub jeść same. Pycha.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
sól

Przygotowanie:

Mąki mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy zwarte, ale niezbyt ciągliwe ciasto. W garnku zagotowujemy wodę i łyżką maczaną we wrzątku oddzielamy porcje klusek i wrzucamy na wrzątek. Gotowe, gdy wypłyną.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto trzeba wyrabiać szybko, aby nie powstały grudki. Podajemy z uprażoną cebulką.
Nadesłał(a) kittie, dnia: 2000-07-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis pochodzi jeszcze od mojej prababci

Twoje zapiski: