Mrożona kawa z pianką i kakao
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 1 osoby
czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej o delikatnym smaku
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
2 łyżeczki cukru
2-3 gałki lodów waniliowych albo śmietankowych
bita śmietana
kakao
Przygotowanie:
Kawę zalać gorącą wodą, posłodzić, dolać mleko, ostudzić i wstawić do lodówki.
Kiedy odpowiednio się schłodzi (można jej pomóc wstawiając do zamrażalnika na jakiś czas), wlać do wysokiej szklanki (do 3/4 wysokości), dodać 2-3 gałki lodów i zrobić ładną czapeczkę z bitej śmietany w sprayu.
Wszystko obficie posypać niesłodzonym kakao i podawać ze słomką.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej nie sugerować się smakiem dopiero co zrobionej ciepłej kawy - po schłodzeniu mocno zmieni smak. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dolać wody albo mleka, czy trochę dosłodzić według uznania.
Gotowe mrożone kawy w kartonikach są bardzo aromatyczne, my możemy wzbogacić smak naszej domowej kawy w bardzo prosty sposób: dodając do naparu trochę syropu toffi, takiego w plastikowych buteleczkach do wyciskania na lody czy gofry. Można także wlać kieliszek adwokata albo ajerkoniaku na lody, przed
dodaniem bitej śmietany.
Twoje zapiski: