puszka.pl - pysznie!

Falaffel, czyli felafel

Są dwie wersje: izraelska na ciecierzycy i egipska na grochu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g ciecierzycy lub grochu, ciecierzycę trzeba przez noc namoczyć
pół litra wody
50 g cebuli
jajko lub 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej (w wersji wegańskiej)
0,5 łyżeczki kuminu (lub więcej)
0,5 łyżeczki kolendry
pieprz Cayenne (do smaku ;-))
pieprz pieprzowy (też)
sól
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki stołowe == ŁS pietruszki odrostów posiekane
2 ŁS mąki razowej lub bułki tartej

Do smażenia: tłuszcz kokosowy (ceres był kiedyś, też OK)

Przygotowanie:

Groch ugotować (ok. godzinę), odcedzić i rozciapać np. malakserem. Cebulę też można od razu dodać lub drobno posiekać i dodać. Dodać całą resztę składników i tyle mąki, aby zrobiło się dość elastyczne, ale nie za twarde ciasto. Odstawić na 20 min. Mokrymi łapkami formować kluski fi 3-4 cm i trochę splaskatać. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony po 4 min, aż się zezłocą.

Wariant: do ciasta dodać 2 łyżki stołowe oleju i kluchy na blachę i do piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Tych 'klusek' wcale nie trzeba formować łapkami. Ja kiedyś podpatrywałam jak to robił kucharz w jakiejś budce z takim właśnie jedzeniem - mieli specjalne urządzenie podobne do tego, którym w cukierniach nakładają kulki lodów. On właśnie tym nabierał kulki i od razu chlup! na gorący tłuszcz. W sprzedaży są takie plastikowe łyżeczki, którymi można się posłużyć - będzie szybciej i o wiele wygodniej :)

Warianty: zamiast czosnku i pietruszki łyżeczkę posiekanego imbiru. Groch zielony, żółty, biały.

Do tego sos pomidorowy lub jogurtowy (jogurtowy w wersji lakto- lub lakto-ovo-) (jogurt, cumin, papryka, pietruszka, sól).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-11-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia: Waldemar

Twoje zapiski: